Руският външен министър Сергей Лавров коментира в понеделник, че светът сега е на

...
Руският външен министър Сергей Лавров коментира в понеделник, че светът сега е на
Коментари Харесай

Лавров предупреждава пред ООН, че светът е на по-опасен праг, отколкото през Студената война

Руският външен министър Сергей Лавров коментира в понеделник, че светът в този момент е на даже " по-опасен предел ", в сравнение с беше по време на Студената война, оповестяват СиЕнЕн, " Ройтерс ", ТАСС и " Ал Арабия ".

Говорейки на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Лавров съобщи, че  " както по време на Студената война, достигнахме рисковия, евентуално още по-опасен предел ", сподели Лавров пред съвета. " Ситуацията се утежнява със загубата на доверие в мултилатерализма. "

По-нататък той сподели, че Западът е унищожил " изгодите от мултилатерализма " и в този момент " постанова своята лична визия за народна власт ".

" Те новите международни центрове за развиване се пробват да бъдат арестувани чрез нелегитимни едностранни ограничения, в това число спиране на достъпа до съвременни технологии и финансови услуги, изтласкването им от веригите за доставки, конфискуване на благосъстоятелност, заличаване на сериозната инфраструктура на съперниците и универсално манипулиране съгласувани правила и процедури. Резултатът е фрагментация на международната търговия, колапс на пазарните механизми, парализа на Световната комерсиална организация и окончателно, към този момент демаскирано, преобразяване на Международния валутен фонд в инструмент за реализиране на задачите на САЩ и техните съдружници, в това число военни ", сподели Лавров.

Според него САЩ  " в обезверен опит да утвърдят господството си посредством наказване на непокорните тръгнаха към заличаването на глобализацията, която години наред е възхвалявана като висшо богатство на цялото човечество, обслужвайки многостранната система на международната стопанска система. "

Като цяло, съгласно Лавров, " сега системата, насочена към Организация на обединените нации, претърпява дълбока рецесия ", главната причина за която е желанието на обособени членове на организацията да заменят интернационалното право и Хартата на Организация на обединените нации с някакви правила. " Никой не е виждал тези правила, те не са били обект на транспарантни интернационалните договаряния, те са измислени и прилагани, с цел да противодействат на естествените процеси на образуване на нови самостоятелни центрове на развиване, които са справедлива демонстрация на мултилатерализъм ".

Всичките 27 посланици на Европейски Съюз в Организация на обединените нации осъждат дейностите на Русия в Украйна със взаимно изказване.

" Тук съм с 27-те посланици на Европейския съюз ", сподели Олоф Скуг, представител на Европейския съюз в Организация на обединените нации. " Искаме да създадем изказване по отношение на дебата, който ще стартира в Съвета за сигурност. "

" Русия се пробва да се показа като бранител на Хартата на Организация на обединените нации и мултилатерализма. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Това е цинично. Всички знаем, че докато Русия разрушава, ние строим. Докато те нарушават, ние пазиме. Уставът на Организация на обединените нации, Общото заседание на Организация на обединените нации, Международният съд, Международният углавен съд, където и да погледнеш, Русия е презряна. "

Групата продължи да повтаря настояването си Русия " неотложно, изцяло и абсолютно да изтегли всичките си военни сили " от територията на Украйна в нейните интернационално приети граници.

" Ако Русия се интересува от ефикасния многостранен метод, това е първият метод да го потвърди. "

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели на съвещание на Съвета за сигурност, управлявано от съветския външен министър Сергей Лавров, че нахлуването на Русия в Украйна " предизвиква голямо страдалчество и опустошаване на страната и нейния народ " и подхранва " световната икономическа турбулентност, провокирана от пандемията от COVID-19, " цитира думите му Ройтерс.

" Напрежението сред Великите сили е достигнало исторически връх. Също и рисковете от спор, заради случайност или неточност ", сподели Гутериш по време на съвещанието, до момента в който седеше до Лавров.

Руският външен министър председателства срещата за мултилатерализма и основополагащия Устав на Организация на обединените нации, защото Русия пое месечното ротационно председателство на 15-членния орган за април.

Докато Организация на обединените нации се стреми да избави черноморската зърнена договорка, която изтича на 18 май, Гутериш също по този начин прикани за продължение на използването на това съглашение и обвързвания с него пакт, в който Организация на обединените нации се ангажира да помогне за улеснението на износа от Русия експорт на зърно и торове.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд доведе със себе си на срещата Елизабет Уилън, сестра на Пол Уилън, американец, наказан в Русия за шпионаж през 2020 година и считан от Вашингтон за непозволено арестуван.

" Съединените щати направиха предложение за освобождението на Пол и ние настояваме Русия да пристъпи към това предложение ", сподели Томас-Грийнфийлд пред кореспонденти преди съвещанието в понеделник.

Гутериш осъди опустошението, породено от нахлуването на Москва в Украйна по време на съвещание на Съвета за сигурност. Той каза пред Сергей Лавров, че руската инвазия е нарушаване на интернационалното право и " предизвиква голямо страдалчество " на украинския народ.

Той добави, че това " прибавя към световната икономическа дислокация, провокирана от пандемията COVID-19 ".

В нота до страните членки, представяща срещата, Русия осъди " еднополюсния международен ред ", който влезе в действие след края на Студената война.

В нея се споделя, че това " съставлява съществено предизвикателство за успеваемостта и стабилността на системата на Организация на обединените нации ".

" Днес светът е изправен пред още една дълбока систематична промяна. А именно естествен и бърз крах на еднополюсния международен ред и появяването на нова многополюсна система ", се споделя в бележката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР